Orvosi szakvélemény
 
Szakorvosi vélemény a "Boblbe-e" márkajelű hátizsákról

Az emberi test tengelyét a gerincoszlop alkotja. Csontizületi rendszerével biztosítja testünk helyes tartását. A mai civilizált életmód mellett számtalan káros mechanikai hatásnak van kitéve.

Az emberi gerinc formáját az evolúció során a kétlábra állás alakította ki. A gerincen megfigyelhetőek az élettani görbületek. A háti szakasz hátrafelé irányuló görbületét harmonikusan egyenlítik ki a nyaki és ágyéki ellentétes irányú ívek. A gerinc, a csigolyatestek és a közöttük elhelyezkedő porckorongok egymáshoz láncszerűen kapcsolódó sorozatából épül fel. Ehhez társul a gerincet megtámasztó szalag- és izomrendszer.

A helyes testtartás mellett a gerinc struktúrái optimálisan terhelődnek. Típusos tartáshibánál a fej előrehelyeződik, a vállak előreesnek, a lapockák szétcsúsznak, a mellkas beesik, a háti görbület fokozódik. Ezt a testtartást az izmok túlterhelése is kíséri. Az egyensúly megbomlik és fáradékonyság, fájdalomérzés alakul ki.

A gerinc a teherviselésnek is fontos eleme. Története során az ember mindig arra törekedett - néha önkéntelenül is -, h ogy nagy terhet a lehető legkisebb energiaráfordítással viselje. Ez általában úgy valósul meg, hogy a teher az álló emberre tengelyirányban hat. Így a súly nagyrészt a csontos, szalagos képletekre kerül és az izomzat megkímélődik, kevésbé lesz fáradékony.

Ismeretes, hogy a bennszülött nők gyermekeiket úgy hordják, hogy azok lovagló ülésben, lábukat átvetve ülnek az ágyéki gerinc görbületében és így a teher nagy része a medencegyűrű csontozatára esik. Még ma is a súlyt a fejük tetején szállítják egyes népek. Ez megvalósítja az ideális tengely szerinti terhelést, de az állandó egyensúlyozás izomerőt is igénybe vesz.

Zsákhordó emberek, bútorszállítók a nyak tövét a "púpot" terhelik, így csökkentve az excentrikus terhelés következtében kialakuló teherkart.

A teher hordására alkalmazott hátizsák legfőbb előnye, hogy két kéz szabadon marad, mivel a súly a vállpántokon keresztül támad.

A háti súly azonban minél távolabb kerül a gerincoszloptól, annál nagyobb teherkaron húzza a gerincet. Ez úgy egyensúlyozható, hogy a terhet viselő előregörnyed. Mindenki emlékezhet a rőzsehordó asszony képére. A kezdetleges hátizsákok bugyra is kiemelkedett, emelett a keskeny vállpántok nem jó helyen, a nyak tövében nyomták az ott található ereket és idegeket. Nagyobb súly viselésekor kézzel kellett a pántok húzását tehermentesíteni egy egyensúlyt biztosító előregörnyedő helyzetben.

Időközben a vállpántokat kijavították, a hátizsákok laposabbá váltak és egy vázrendszer igyekezett a súlyt az ágyéki gerincre helyezni, valamint a hát bőrének szellőzését biztosítani.

A "Boblbe-e" hátizsákok az előző típusokkal szemben lényeges új elemeket tartalmaznak. Aki felpróbálja, eddig nem tapasztalt élményben részesül. A hátizsák merev váza az ágyéki görbület megfelelő kiképzésével és az ülőcsontokra illeszkedő párnáival ideálisan valósítja meg a súly eloszlását, a medencegyűrű teherviselését. Ehhez járul a pilótaülésekben alkalmazott hevederrendszer a kisegítő pántokkal. A medencegyűrű teherviselése folytán egyenes testtartás valósítható meg, nincs szükség az előregörnyedő egyensúlyozásra. Így ennek a hátizsáknak a használata energiatakarékos. A széles pántok a váll külső részére illeszkednek, így megkímélik a beljebb elhelyezkedő ér- és idegképleteket. A hátizsák formatartó lapos kiképzése folytán a súlypontot a gerinc közelépen tartja.

Alkalmazása ajánlható különböző főleg hegyi sportokban. Energiatakarékos tulajdonsága a teljesítmény jelentős fokozását teszi lehetővé.

Iskolatáskának is kiválóan alkalmas. Az iskolás gyerekek nagy része szívesen hordja tanszereit hátizsákban. Az iskola egészségtelen életmódja mellett, mint a padban ülés, házi feladatok otthoni megoldása, számítógép használata, TV-nézés, valamint a serdülőkorban sokszor elhanyagolt testmozgás miatt gyakran alakul ki a gerinc körüli izmok elégtelenségének következtében hanyag tartás.

A gerinc fejlődése éppen az iskolás évekre esik. Fontos ebben az időszakban a gerinc végleges formájának kialakulását minden lehetséges eszközzel támogatni. A csigolyák növekedését a csigolyatestek elülső peremén elhelyezkedő növekedési porc határozza meg. A háti görbület fokozódása, a hanyag testtartás túlzott terhet közvetít a növekedési porcra. Ennek következtében a csigolyatestek ék alakban deformálódnak. A háti görbület fokozódása visszafordíthatatlanná válik, ennek végeredménye a felnőttkori hajlott, púpos hát.

Ezért is kedvező a hátizsák törzsegyenesítő hatása. Szinte gyógyászati segédeszközként is használható. Az iskolák követelményéből adódó jelentős súlyhordás az otthon és a nemritkán távoli iskola között a gyermekekre kimutatottan káros.

A hátizsák segít a súly elosztásában és ezáltal a fáradás megelőzésében. A fenti ortopédiai előnyöknek megfelelő, ortopédiai szempontból helyes beállítást úgy érhetjük el, ha vállpántokat kényelmesen lazára húzzuk, a mellkaspántot és különösen a derékövet pedig szorosra húzzuk. Ezáltal a táska szerkezete a táska súlyát teljes mértékben áthelyezi a derékra, tökéletesen megvalósítva így a medencegyűrű teherviselését, egyben szükségtelenné téve a kompenzáló előredőlést. A táska hátradől, ez hátrahúzó erőként jelentkezik a vállon, szintén elősegítve az egyenes testtartást, de a becsatolt mellkaspánt ezen is enyhít szinte érzékelhetetlenné téve a súlyt. A merev háti rész megóvja a könyvek és füzetek épségét. A háti rész kiképzése a bőr szellőzését is lehetővé teszi.

Törökbálint, 2007.05.17.

Dr. Farkas Tamás
c. egyetemi docens
ortopéd szakorvos